Assalammualakum ...
Siapa kat sini suka kisar serbuk lada hitam / blackpepper powder sendiri? Memang terbaiklah rasa serbuk lada hitam yang dikisar sendiri berbanding beli dalam botol yang siap tu kan.
Actually sebelum ni BW beli jer yang dah siap, macam tak rajin sangat nak proses sendiri. Tapi disebabkan tukang masak bujang fendi dari rancangan dapur bujang, channel hypp inspirasi ada beritahu, serbuk lada yang
Siapa kat sini suka kisar serbuk lada hitam / blackpepper powder sendiri? Memang terbaiklah rasa serbuk lada hitam yang dikisar sendiri berbanding beli dalam botol yang siap tu kan.
![]() |
Homemade serbuk lada hitam memang kick ;) |
Actually sebelum ni BW beli jer yang dah siap, macam tak rajin sangat nak proses sendiri. Tapi disebabkan tukang masak bujang fendi dari rancangan dapur bujang, channel hypp inspirasi ada beritahu, serbuk lada yang
yang beli dikedai tu ada antaranya ditambah dengan tepung. Tu yang terasa nak kisar sendiri tu :)
Memang lainlah rasa serbuk lada hitam yang dikisar sendiri. Baunya lebih wangi dan rasanya lebih kick lah, memang terasa sangat pure lada hitam. Tapi yang BW buat ni ditambah sedikit perasa, nak bagi rasa sedap seperti lada hitam aji shio juga :)
Yang penting dalam nak hasilkan serbuk lada hitam yang sedap, kita haruslah pilih biji lada hitam yang cantik. Pilihlah biji lada hitam dalam pack yang ada brand berbanding biji lada hitam timbang tu yer. Untuk sebotol kecil serbuk lada hitam, perlukan satu pack kecil biji lada hitam.
Bahan-Bahan;
- 50 Gram Biji Lada Hitam
- 1 Sudu Gula Perang
- 1/2 Sudu Serbuk Perasa
- Secubit Garam
Cara-Cara;
1. Kisar semuanya sedikit demi sedikit sehingga hancur dan halus.
2. Masukkan kedalam botol kecil atau botol lada hitam yang telah habis.
Untuk serbuk perasa, boleh gunakan apa sahaja brand yang korang suka. Macam BW gunakan meggi cukup rasa. Memang tak elok pun penggunaan bahan perasa yang mengandungi MSG kan, cuma sekali sekala, kuantiti pun sedikit sahaja, apa salahnya :p
Selamat Mencuba!
dan
Memang lainlah rasa serbuk lada hitam yang dikisar sendiri. Baunya lebih wangi dan rasanya lebih kick lah, memang terasa sangat pure lada hitam. Tapi yang BW buat ni ditambah sedikit perasa, nak bagi rasa sedap seperti lada hitam aji shio juga :)
Yang penting dalam nak hasilkan serbuk lada hitam yang sedap, kita haruslah pilih biji lada hitam yang cantik. Pilihlah biji lada hitam dalam pack yang ada brand berbanding biji lada hitam timbang tu yer. Untuk sebotol kecil serbuk lada hitam, perlukan satu pack kecil biji lada hitam.
Bahan-Bahan;
- 50 Gram Biji Lada Hitam
- 1 Sudu Gula Perang
- 1/2 Sudu Serbuk Perasa
- Secubit Garam
Cara-Cara;
1. Kisar semuanya sedikit demi sedikit sehingga hancur dan halus.
2. Masukkan kedalam botol kecil atau botol lada hitam yang telah habis.
Untuk serbuk perasa, boleh gunakan apa sahaja brand yang korang suka. Macam BW gunakan meggi cukup rasa. Memang tak elok pun penggunaan bahan perasa yang mengandungi MSG kan, cuma sekali sekala, kuantiti pun sedikit sahaja, apa salahnya :p
![]() |
Kisar sehingga betul-betul hancur. |
Selamat Mencuba!
0 Response to "Cara Buat Homemade Serbuk Lada Hitam Sedap"
Posting Komentar