BAHAN-BAHAN:
220gm mentega
200gm gula ising
50gm shorterning
1 biji telur
100gm serbuk badam
50gm keju cheddar diparut
300gm tepung sagu
300gm tepung ubi
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula ising dan shortening hingga kembang.
2. Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
3. Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
4. Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
5. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH
BAHAN A:
200gm mentega
50gm krim keju
50gm minyak sapi
100gm gula perang
BAHAN B:
50gm tepung jagung
50gm cornflakes – dimesin
1 sudu teh Nescafe
40gm keju cheddar diparut
300gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
2 biji kuning telur
Gajus secukupnya
Keju Cheddar diparut
CARA MEMASAK:
1. Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
2. Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
3. Canai dan terap.
4. Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
5. Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.
10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm cawan mentega
20gm shorterning
55gm krim keju
140gm gula perang
40gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
170gm tepung naik sendiri
100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu kecil garam
350 cawan cip coklat
100gm keju cheddar diparut
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
4. Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
6. Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
7. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
<<< Kembali
0 Response to "Koleksi Aneka Biskut Raya Popular Berkeju Paling Sedap kompom Disukai Ramai Hal.3"
Posting Komentar