Himpunan Aneka Resipi Biskut Raya Tradisional Popular Sepanjang Zaman.....2


5. BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN:
  • 150gm gula halus
  • 175gm marjerin
  • 300gm tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 sudu teh serbuk penaik
  • Sedikit esen vanila
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • Sedikit jem

CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan.
2. Pukul mentega bersama gula sehingga putih. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan esen vanila dan serbuk adunan. Pukul hingga rata sambil dimasukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan buah kanan. Ketuk acuan bagi mengeluarkan kuih dan susun di dalam dulang pembakar.
5. Bakar pada suhu 160C selama 15-20 atau sehingga masak.
6. Apabila biskut telah sejuk, sapukan jem dan cantumkan. Sedia untuk dinikmati.


6. BISKUT BUNGA CINA
BAHAN-BAHAN:
  • 185gm tepung gandum
  • 190gm gula halus
  • 95gm marjerin
  • 30gm tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Sedikit kismis hitam | hiasan

CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula halus sehingga berkrim. MAsukkan esen vanila dan kacau rata.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan gaul sehingga adunan sebati.
3. Isi adunan ke dalam acuan. Terapkan bentuk bunga di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan kismis.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak.


7. BISKUT SUJI
BAHAN-BAHAN:
  • 125gm minyak sapi
  • 125gm gula halus
  • 250gm tepung gandum
  • Ceri merah secukupnya | dipotong kecil

CARA MEMASAK:
1. Pukul gula halus dan minyak sapi sehingga hancur dan putih.
2. Setelah itu masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat.
3. Bentukkan adunan menjadi bulat dan hiaskan ceri merah diatasnya.
4. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15-20 minit.



8. BISKUT BINTANG
BAHAN-BAHAN:
  • 100gm marjerin | dicairkan
  • 90gm tepung gandum
  • 20gm tepung kastad
  • 90gm tepung jagung
  • 40gm gula halus
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 biji kuning telur
  • 1 biji kuning telur | hiasan
  • Ceri hijau secukupnya | hiasan

CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan telur sehingga sedikit kembang. Kemudian masukkan kesemua tepung. Gaul rata.
2. Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh dicanai.
3. Terap doh menggunakan acuan berbentuk bintang dan susun diatas dulang pembakar.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri  hijau.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 155C selama 20 minit.


9. BISKUT BUAH GAJUS
BAHAN-BAHAN:
  • 100gm tepung gandum
  • 120gm marjerin | dicairkan
  • 110gm tepung jagung
  • 45gm gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 50gm kacang gajus | ditumbuk hancur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 biji kuning telur | hiasan
  • Sedikit biji gajus panggang | hiasan

CARA MEMASAK:
1. Pukul gula bersama kuning telur sehingga larut. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung  jagung, gajus tumbuk dan esen vanila. Gaul hingga sebati dan rata.
2. Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh dicanai.
3. Terap doh menggunakan acuan berbentuk buah gajus.
4. Hiaskan dengan biji gajus dan sapukan kuning telur dipermukaan biskut.
5. Bakar selama 20 minit menggunakan suhu 160C.


10. BISKUT MILO
BAHAN-BAHAN:
  • 125gm tepung agndum
  • 105gm tepung jagung
  • 50gm gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 40gm milo
  • 95gm marjerin | dicairkan


CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan milo hingga rata.
2. Pukul gula dan telur secara sederhana kemudian masukkan esen vanila dan juga tepung dan milo yang diayak bersama tadi. Gaul sebati.
3. Masukkan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan boleh diterap.
4. Terap menggunakan acuan pilihan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.






dan

0 Response to "Himpunan Aneka Resipi Biskut Raya Tradisional Popular Sepanjang Zaman.....2"

Posting Komentar

Resepi Mee Goreng Basah paling Sedap ,Senang nak buat kompom menjadi

Mee Goreng Basah Bahan bahan 1 bungkus mee kuning dibilas dan tos 10 ekor Sotong dibersihkan potong dan tos 1 paket Fish ball dibersihk...