BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
130gm gula ising
200gm tepung jagung
140gm tepung kastard
180gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila
Bunga hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
4. Rehatkan adunan selama kira-kira 30 minit.
5. Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
6. Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
7. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
5. OREO CHEESE BALL
BAHAN-BAHAN:
137gm/1 paket oreo
100gm krim keju
200gm milk chocolate compound
BAHAN HIASAN:
Nestum yang mencukupi
CARA MEMASAK:
1. Asingkan filling oreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
2. Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan filling oreo dan krim keju.
3. Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
5. Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
6. Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
7. Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
8. Gaulkan dengan nestum.
9. Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.
6. BISKUT KEJU LEMON
BAHAN A:
70gm mentega
30gm krim keju
70gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh pes lemon
BAHAN B ( DIAYAK BERSAMA):
100gm tepung gandum
40gm tepung kastard
40gm tepung jagung
20gm serbuk keju
2 sudu teh susu pekat
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Biji kuaci secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
3. Canaikan doh dan terap dengan acuan.
4. Sapu dengan kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
5. Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.
7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm krim keju
100gm gula halus
275gm tepung gandum
350gm tepung jagung
25gm susu tepung
1 2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN:
125gm keju Cheddar diparut
150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
2. Masukkan krim keju dan pukul sebati.
3. Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
4. Uli sampai sebati.
5. Terap dengan acuan berbentuk hati.
6.Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
7.Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
8. Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
9. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Selanjutnya >>> 8. Bangkit Keju <<< Kembali
0 Response to "Koleksi Aneka Biskut Raya Popular Berkeju Paling Sedap kompom Disukai Ramai Hal.2"
Posting Komentar