
RENDANG DAGING LOMBOK RAWIT
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging ] potong kecil
1 liter santan pekat
15-20 biji Lombok rawit (cili padi)
6 biji cili hijau
15 biji bawang merah
10 biji bawang putih
3 biji bawang besar
3cm lengkuas
2cm kunyit hidup
2 batang serai ] ketuk
1 batang kulit kayu manis
2-3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1-2 sudu makan kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak sayur untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
Cili hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan kunyit hidup dikisar halus. Ketepikan.
Bawang besar pula dimayang halus. Ketepikan.
Panaskan satu sudu makan minyak sayur di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bawang besar hingga naik bau.
Masukkan bahan-bahan kisar dan didihkan hingga rempah-rempah masak.
Masukkan daging, santan pekat, serai dan didihkan dengan api yang sederhana.
Masukkan kerisik setelah daging empuk dan sebati.
Sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Jika tidak suka kerisik, tidak perlu masukkan.
Saiz Hidangan: 4-6 orang
Waktu Memasak : 30-40 minit
Jenis Hidangan: Jawa
Keistimewaan : Rasa lemak dan wangi kerisik dan rempah ratus lain
Jenis Penyediaan : Lauk pauk
Cara Memasak : Tumis dan didih
SAMBAL TAHUN PERUT
BAHAN-BAHAN:
600ml santan pekat
300gm perut lembu ]rebus dan hiris nipis
200gm lengkuas (muda) ]bersihkan dan hiris nipis
15 biji cili padi ]hiris nipis
½ sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR:
100gm udang kering
8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
CARA MEMASAK:
Kisar atau tumbuk bahan-bahan kisar hingga lumat.
Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan lengkuas dan tumis hingga layu.
Masukkan santan, air asam jawa, cili padi, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan perut lembu dan didihkan dengan api yang sederhana hingga kuah agak pekat dan sebati.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Boleh beli perut lembu yang siap dibersihkan di pasar basah.
Saiz Hidangan: 2-3 orang
Waktu Memasak : 30-45 minit
Jenis Hidangan: Jawa
Keistimewaan : Aroma lengkuas muda
Jenis Penyediaan : Lauk pauk
Cara Memasak : Tumis dan didih
SAMBEL SANTEN BABAT
BAHAN-BAHAN:
1kg babat (perut lembu hitam) ] rebus dan potong kecil
1 liter santan
1 batang serai ] ketuk
1 helai daun salam
1 biji bawang besar ] hiris nipis
Garam, gula dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
4 biji cili hijau
10 biji cili padi
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
3cm belacan
CARA-CARA:
Kisar bahan-bahan kisar hingga lumat. Ketepikan.
Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
Kemudian masukkan serai, bawang besar, daun salam dan babat yang telah direbus empuk.
Tuang santan dan didihkan dengan api yang kecil hingga semua bahan sebati.
Tambah garam, sedikit gula dan lada sulah secukup rasa.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika tidak suka belacan, tidak perlu masukkan.
Saiz Hidangan: 4-6 orang
Waktu Memasak : 30-40 minit
Jenis Hidangan: Melayu
Keistimewaan : Rasa kenyal perut lembu saat dikunyah
Jenis Penyediaan : Lauk pauk
Cara Memasak : Tumis dan didih
selanjutnya >>> SAYUR LODEH JAWA
0 Response to "7 Resipi Masakan Jawa Sedap Menambat Selera. Biasa Dihidangkan Pada Hari Raya"
Posting Komentar