BISKUT RAYA YANG TENGAH HANGAT DI GRUP-GRUP MASAKAN. BAHANNYA MUDAH DAN CARA PENYEDIAANNYA JUGA SENANG.
BAHAN-BAHAN:
3 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan susu pekat manis
1 cawan buttercup
1 penutup esen vanila
Pewarna hijau epal secukupnya
Chocolate cip kecil secukupnya
*setiap sukatan guna cawan yang sama besar
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan tepung jagung, tepung kastard dan mentega sehingga sebati. Sebaiknya gaul menggunakan tangan sebab boleh rasa tekstur doh.
2. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Gaul sebati lagi.
3. Campurkan pewarna hijau dengan secukupnya. Janji dapat warna yang diidamkan.
4. Uli dan jadikan bentuk ulat beluncas. Untuk dapatkan garis-garis tu, gelek atas acuan kuih siput je.
5. Untuk membentuk mata, letakkan coklat cip dihujung doh.
6. Bakar biskut menggunakan api bawah pada suhu 120-130C. Masak sehingga bahagian bawah biskut kelihatan agak coklat.
7. Angkat dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika rasa doh tu keras, tambah buttercup sikit demi sikit. Kalau rasa doh tu lembik sangat, tambahkan tepung jagung.
0 Response to "Biskut Ulat Bulu. Biskut Raya Paling Popular & Viral Tahun Ni. Meletop Uols."
Posting Komentar