Hari ni aku gigih pikirkan menu masakan apa yang nak aku masak buat suami dan anak-anak. Saya putuskan mencuba resepi ayam percik yang lazat dan praktis. Siapa amat suka makan ayam percik?
Biasa kalau saya nak beli ayam percik ke pasar dalam RM 7 yang bahagian paha tu. Memang sedap! Jadi aku mencuba cari resepi ayam percik yang mudah dan praktis di google, lepas tu terjumpa ni resepi ayam percik.
Kali ni saya nak share resepi ayam percik. Sebenarnya, mudah sangat nak buat ayam percik kat rumah. Bagi anda yang nak buat ayam percik ni, jom simak bahan-bahan dan cara pembuatannya berikut ini.
src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi76xXjQC2me0FFjsgDr_IQJ1EN02ROoGc6dxtmKS1bjDCJxnhv0ktYqH7IhA__g5TSLObUB5dhaF-F2u5Ahzh87UvYi_jh2vpctHAIuaz4Um04pAoKTIImOHT2GW59E0qcVEjlqICIknp/s640/resepi+ayam+percik.JPG" width="640">
Bahan-bahan
1 kg ayam - potong kecil-kecil
2 sm halia - dikisar
2 sm kunyit hidup - dikisar
2 batang serai - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 biji bawang besar - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
Garam secukup rasa
250ml santan pekat - boleh tambah lagi dengan santan sed pekat biar lebih sedap
note : * untuk bahan kisar, tumis dahulu
Cara memasak ayam percik
Yang nak kita buat dulu ialah kuah percik, mula-mula campur santan dengan bahan kisar. masak menggunakan api kecil.
Selepas tuh kacau hingga betul-betul rata dan kuah jadi pekat. Kemudian toskan.
Celup ayam ke dalam kuah percik yang telah dibuat sebelum ini, kemudian panggang hingga masak .
Ketika anda memanggang ayamnya, jangan lupa disapukan berulang-ulang kuah perciknya hingga ayamnya masak.Hasil ayam percik yang tadi saya buat memang sedap. Jika anda ada cara tersendiri untuk masak ni ayam percik, jom kongsikan resepi tu. Selamat mencuba!
dan
Bahan-bahan
1 kg ayam - potong kecil-kecil
2 sm halia - dikisar
2 sm kunyit hidup - dikisar
2 batang serai - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 biji bawang besar - dikisar
15 biji cili kering - dikisar
Garam secukup rasa
250ml santan pekat - boleh tambah lagi dengan santan sed pekat biar lebih sedap
note : * untuk bahan kisar, tumis dahulu
Cara memasak ayam percik
Yang nak kita buat dulu ialah kuah percik, mula-mula campur santan dengan bahan kisar. masak menggunakan api kecil.
Selepas tuh kacau hingga betul-betul rata dan kuah jadi pekat. Kemudian toskan.
Celup ayam ke dalam kuah percik yang telah dibuat sebelum ini, kemudian panggang hingga masak .
Ketika anda memanggang ayamnya, jangan lupa disapukan berulang-ulang kuah perciknya hingga ayamnya masak.Hasil ayam percik yang tadi saya buat memang sedap. Jika anda ada cara tersendiri untuk masak ni ayam percik, jom kongsikan resepi tu. Selamat mencuba!
0 Response to "Resepi Ayam Percik Paling Simple dan Sedap "
Posting Komentar